Asztrotitkok

Merkúr a Rákban, Neptunusz retrográd - 2023.06.27.-30.

2023. június 26. - Jurancsik Eszter

Június 27-én, hajnalban vált jegyet a Merkúr, saját jegyéből, az Ikrekből a Rákba lép. Ebben a jegyben a kommunikációt átszínezi a lágyság, az érzések. A pörgős Ikrek-Merkúr után most a gondolkodás és a kapcsolatteremtés egy emocionális szűrőt kap, jobban ráérezhetünk mások gondolataira, érzéseire. A gondolatok és érzések harmonikus szintézise által azt a mély, eddig is bennünk lévő tudást sikerül előhívni, ami születésünk óta belénk van kódolva, és sejtszinten emlékszünk rá. A Rák-Merkúr megmutatja az ide vezető utat, nekünk pedig csak hallgatnunk kell arra a bizonyos belső hangra, amely szelíden, de mégis bátorítón próbál rávezetni minket erre az útra.

mercury-in-cancer-astrology-810x521.jpg

Az égboltra nézve a Merkúr jegyváltása pillanatában a Betelgeuse csillaggal áll együtt. A Betelgeuse Orion, azaz Nimród vállának csillaga, amely a Tejutat is tartja. A csillag a gazdagság csillaga, amely jelen esetben az érzelemgazdagságot hivatott jelölni. Az indiai rendszerben a merkúri jegyváltás a Mrigasira nevű holdházat érinti, amely a gyors észjárással és a fokószáló képességgel áll kapcsolatban.

A Neptunusz 30-án kezdi meg hátráló mozgását a Halak jegy 27. fokán, ahonnan a 24. fokig vándorol vissza, és november 7-én fordul ismét direktbe. Amikor a Neptunusz retrográd, a ködfátyol lehullik a szemünkről, és tisztán láthatjuk az igazságot. Bármikor, bármilyen helyzet kapcsán megtörténhet ez, de most különösen igaz. Minden olyan dolog, amelyben nem láttál tisztán, most kikristályosodik előtted, láthatod a valódi értelmét.

Sokaknál azonban felerősödnek a félelmek, a bizonytalanságok a Neptunusz retrográd mozgása idején. Ennek az az oka, hogy a fellibbenő ködfátylak megkérdőjelezik az elképzeléseket, terveket, célokat. Sokszor kerülnek előtérbe olyan témák, amelyek kapcsán hamis illúziókba ringattuk magunkat. Ez lehet párkapcsolati vonatkozás, pénzügyi manőver vagy munkahely is. Ám most a szokásosnál fontosabb, hogy merjünk szembenézni a tényekkel. A homokba dugott fej sebezhetővé teszi az ember seggét. Az ilyen jellegű felismerések a tobozmirigyhez kapcsolódnak, amit a Neptunusz ural. 

06026.jpg

A kék planéta képviseli még az áldozattá válást, a menekülést, a hamisságot is, alacsony megélési szinten. A hátráló mozást végző Neptunusz megmutatja a fájdalom forrását, ami elől menekülnénk. Ami miatt elárulva, becsapva, kihasználva érezzük magunkat. És amit tenni kell: szembenézni vele. Ez az, ami soha nem szokott fájdalommentes lenni, de más út nincs. És minél többen tesszük ezt, annál magasabb szintre emelkedik a kollektív teremtő erő is.

Az égbolton a Cet és a Visszaúszó Hal csillagképek átfedésében történik meg a Neptunusz irányváltása. A múlt (Visszaúszó Hal) letisztázása (Cet) készíti elő a terepet a jövő számára. Az indiai rendszerben a Purva Bhadra nevű holdház lesz érintett. E terület igen erősen kötődik a barátokhoz, a közösségekhez - tölts minél több időt a számodra kedves emberek társaságában. A fent említett esetleges félelmek feloldásában akár ők is segíthetnek.

Képek: Pinterest.

Nap a Rákban - 2023.06.21.

21-én, azaz szerdán lép át a Nap a vizes Rák jegyébe, áldott napfordulót minden kedves Olvasómnak! A Rák jel az első vizes jelként megjeleníti a mély érzéseket. Először a Kos a tűz elem által elhozta a lendületet a lélek számára, a föld-jegy Bika az anyagba öntötte azt, az Ikrek pedig a levegő elemmel az intellektust jelenítette meg. Előtérbe kerül a honnan jöttem - hová tartok kérdés is, amely terveink újragondolására késztethet minket. 

mercury_s_silhouette_against_our_star_scott_tully_shortlisted_insight_astronomy_photographer_of_the_year_2018.jpg

Figyelmünk az eddigieknél jobban családunk, szeretteink fell fordul, az érzelmi biztonság, a belső otthonunknak, a belső templomunknak, szentélyünk megtalálásának igénye hihetetlen erővel tör fel. Személyes horoszkópodban a Rák jelben kezdődő házadba viszi a Nap energiáját, feltöltve azt dinamikával. Segít meglátni az "otthont" az adott területen.

Az égboltra nézve a Nap Orion (Nimród) kinyújtott karjánál jár ekkor, ez a csillagkép pedig az önlegyőzés, saját belső erőnk újra-felfedezését is szimbolizálja. Ha a Budapestre felállított képletet megnézzük - 16:58-as időponttal, - a nyolcadik házban történik meg a jegyváltás. Ez a ház sokak számára félelmetes, mert sokan a halállal azonosítják. Azonban ez nem a fizikai halált jelenti! A transzformatív erők és a legmélyebb megélések is ide tartoznak. Amennyiben a Rák által képviselt levágást, (a rák ollói!) a minket már nem szolgáló minőségektől való megszabadulásra használjuk, egy minden eddiginél erősebb verziónkban születhetünk újjá és haladhatunk tovább.

06181752.jpg

Az indiai asztrológia szerint a Nap jegyváltása a marsikus jellegű Mrigasira nevű holdházat érinti, ahol az égitest megmutathatja az apától hozott esetleges negatív hitrendszereket, beidegződéseket - ezáltal elengedhetővé válnak, valamint a barátokkal való kapcsolatok átlátását is.

E napon a Merkúr és a Mars szextilt alkot, az intellektus és a reflexek kiélesednek, alkalmas napok a kemény munkára, a szellemi képességek kiaknázására, üzlet-és szerződéskötésekre. Befejezheted azokat a dolgokat, amelyeket eddig nehéz voltuk miatt tologattál magad előtt.

Képek: saját (1), Pinterest (2)

Újhold az Ikrekben - 2023.06.18.

women-model-portrait-looking-at-viewer-wallpaper-preview.jpg

18-án, 06:36-kor Újhold lesz az Ikrek jel 26. fokán, együttállásban a Júnó nevű kisbolygóval, amely nem mást jelképez, mint a partnerkapcsolatokat, de inkább kimondottan a házasságokat.

Júnó Szaturnusz leánya, az egész római állam védnöke. Az ókori római naptár a Hold mozgásán alapult, és minden hónap újholddal kezdődött. Juno tiszteletére pedig minden hónap első napján szertartásokat végeztek. 

Találkozása az Újholddal főként a kapcsolatokon belüli kommunikációs zavarok tisztázására ad alkalmat, viszont beleszól a dologba egy Neptunusz-kvadrát. Lehetséges, hogy bármennyire is szeretnéd, nem mered kimondani azt, amit kellene. Felütheti fejét a bűntudat és a gyengeség is, ám utóbbi esetén ne olvass el semmilyen orvosi oldalt, mert könnyen összezavarhatnak. Azonban a Neptunusz mindezek ellenére nem összezavarni akar bennünket, hanem egy magasabb szintű, egységesebb szintézis megtalálását szorgalmazza. 

Inkább ne csináljunk semmi komoly, nagy koncentrációt igénylő dolgot, inkább használjuk a Neptunusz teremtő energiáit: foglalkozzunk művészetekkel, ez lehet rajzolás, festés, zene, de akár a főzés is, vagy csak egyszerűen heveredj le a kanapéra filmet nézni. Meditáljunk, kapcsoljunk ki. Az Ikrek jegy uralkodója, a Merkúr szerncsére továbbra is szextilben van a Vénusszal, így a kapcsolati dolgok rendezésére megkapjuk az esélyt. 

Ha az égboltot nézzük, az Újhold a Tejúton születik meg, az Istenek Útján, ez pedig a bölcsességet is biztosítja, hogy belássuk, amit be kell látnunk, és azon ösvényre lépjünk, amely az igazi boldogság felé terel minket. 

Az indiai rendszerben égi szomszédunk ekkor a Mrigasira nevű, marsikus jellegű holdházban tartózkodik ekkor. Ez a terület kapcsolódik a kommunikációhoz, tehát mindenképpen a tisztázódásé lesz a főszerep, álljunk ki bátran az igazunkért, de kerüljük a verbális erőszakot.

 

Fényszögek és retrográd Szaturnusz - 2023.06.15.-17.

A 15-én aktiválódó Merkúr/Szaturnusz kvadrát kedvez a kemény munkának, érezhetjük azt is, hogy nyugodt magányban szeretnénk dolgozni. Hajlamossá válhatunk a komor, borús gondolkodásra, ezt kilőhetjük a feladatokra történő koncentrációval. A monoton feladatok végzésekor legyünk éberek. Hatás: június 19.

Szintén ezen a napon pontosodik be a Jupiter és a Szaturnusz szextilje. Rengeteg lehetőséggel találkozunk, de fontos, hogy a józan eszünkre hallgatva tegyük le voksunkat a számunkra legmegfelelőbb irány mellett, érvényes ez különösképpen az anyagi és üzleti dolgokra.

06142.jpg

A türelem megtartása könnyebben megy, és ezt siker is koronázza - talán egy korábbi erőfeszítés gyümölcse érik be mostanra, és ezen gyümölcsöket még jóval a tranzit végén is élvezheted. Köteleződjünk el az időtálló, hasznos és stabil dolgok mellett. Hatás: július 9. 

A június 16-ával egzakt Merkúr/Vénusz szextil kiváló alkalmat biztosít a kikapcsolódásra, a szerelemre, a barátokkal való interakcióknak. Ha van párod, és megtehetitek, utazzatok el hétvégén kettesben, de ha ez nem kivitelezhető, egy romantikus séta még beleférhet. Hatás: június 22.

RETROGRÁD SZATURNUSZ - A KOLLEKTÍV KARMA TISZTULÁSA

Június 17-ével a Szaturnusz elkezdi négy hónapig tartó retrográd mozgását, amely november 4-ével ér véget. Mit is jelent a retrográd mozgás? A belső munkát. A Szaturnusz a Nagy Tanító. Szigorú. Megköveteli a kemény melót, de ha ebbe beleállunk, a jutalom sem marad el. 

A Szaturnusz mostani retrográd ciklusa az első a Halak jegyében. Amire segít felkészülni, az a jövő. A most hozott döntések sok-sok évre kihatnak, a hátráló mozgás idején pedig ismét az önvizsgálat következik. Talán már rohadt uncsi erről olvasni, de menjünk bele egy kicsit mélyebben a témába!

0614.jpg

A jövővel kapcsolatos, nagyobb horderejű döntések meghozatala nem mindig könnyű, ahogy a velük járó felelősség vállalása sem. A hátráló Halak-Szaturnusz azt kéri, hogy a múlt tapasztalataira alapozva hozzuk meg a döntéseinket. A Halak a Zodiákus utolsó jegyeként minden tapasztalatot és bölcsességet összegez, hogy egységben láthasson mindent. Az eddigieknél erősebbé válnak a belső hangok, a megérzések, a Nagy Égi Tanító pedig azt kéri: ne hessegesd el őket. Személyes szinten különösképpen a Halak-házad lesz érintett a témában, de ez a terület összefonódhat a Bakban kezdődő házad témáival is. Előtérbe kerülhetnek az apai minták is, amelyeket szükséges felülvizsgálni. Ha édesapádnak volt/van valamilyen függősége, az ezzel kapcsolatos rossz érzések kerülhetnek felszínre ismét. Azonban ebben a retrográd ciklusban végleg megszabadíthatod a lelked a rossz emlékektől. 

Nem kerülhető el a felelősségvállalás témája sem. Bármennyire is próbálunk elrejtőzni, most ez nem fog menni. Ideig-óráig talán igen, de minél több ilyen helyzetet tologatsz magad előtt, előbb vagy utóbb feltornyosul és addig nem mehetsz tovább, amíg nem ásod bele magad. 

Ha az égboltot nézzük, a Szaturnusz irányváltása a Vízöntő csillagképet érinti, a csillaképen belül is a jövőt tisztító habokat. A jövő felé vezető utat a belső munkával és a való éned felvállalásával lehet megtisztítani. Ne bújkálj többet. 

Az indiai rendszer szerint a Szatabhisa, Felszálló Holdcsomó-jelleget magán viselő holdházban történik meg a Szaturnusz irányváltása. A kollektív karmát csak úgy lehet rendezni, ha minél többen tudatostjuk ezt magunkat és veszünk részt a folyamatban. Ez a terület kapcsolódik az önfelvállaláshoz - éppúgy, ahogy fent is írtam, ez most kollektív sorsfeladat.

Két állócsillaggal is találkozik retrográd mozgása során a Szaturnusz. Az egyik a Deneb, amely a Hattyú csillagkép legfényesebb objektuma, az együttállás augusztus első napján történik meg. Kapcsolódik a tanuláshoz, a tudás megszerzéséhez, ez pedig bennünk is felébreszti a vágyat arra, hogy minél jobban kiaknázzuk az adottságainkat.

0617.jpg

A másik a Sadachbia, a Vízöntő csillagkép gamma csillaga, a jövőt tisztító habokban ragyog. Neve az arab "sa'd al-'axbiyah" kifejezésből származik, ami annyit jelent: "az otthonok szerencséje." Ez utalás otthonunk energiáinak harmonizálására, az otthoni dolgok rendezésére, a család felé fordulásra. Szanszkrit nyelven e csillag neve pedig "száz orvos"-t jelent, vagyis a gyógyító energiák is különösen erőteljesen működnek, amikor a Szaturnusz eléri - ez pedig július 12-vel esedékes.

 

Képek: Pinterest

Plútó ismét a Bakban, Merkúr az Ikrekben - 2023.06.11.

Június 11-én a retrográd Plútó visszalép a Bakba, és 2024 január 21-ig itt marad, mielőtt végleg a Vízöntőbe lép. Minden retrográd mozgás arra késztet minket, hogy felülvizsgáljuk kapcsolatunkat az egónkhoz, a hatalomhoz, az irányításhoz és az árnyék-oldalunkhoz. A Plútó a Vízöntőben életre keltette a forradalmi erőket, amelyek nem tűnnek el, de mivel a hierarchiák, a hatalmon lévő emberek témája a Bakban visszaköszön, lehet sejteni, mi következik. Sok olyan ember fog még nyüszítve üvölteni, aki most biztosnak hiszi a pozícióját. Drámai változások következnek be korrupcióval, a pusztítással, a hatalommal, a tabutémákkal és az irányítással kapcsolatban.

06102.jpg

Személyes szinten lehetőség kínálkozik a gyógyulásra, a megtisztulásra, az elengedésre, ehhez egy mély, belső transzformáción kell keresztülmenni, különösen azon horoszkópházad témáiban, amelyik a Bakba esik. Visszajátszódnak emlékek a gyerekkorból és életünk eddigi legnehezebb periódusaiból. Menjük bele ezekbe! Így jön el a felszabadulás és így születnek a transzformatív erők is - újjászüljük magunkat.

Szintén e napon a Merkúr egyik uralt jegyébe, az Ikrekbe lép, ahol június 27-ig tartózkodik. Remek alkalom a tanulásra, a barátokkal való programokra, a kommunikációs zavarok tisztázására.

1046.jpg

Kezdj el sportolni, tölts minél több időt a számodra kedves emberekkel és fejleszd a tudásod! Közhely, de igaz: utóbbit soha, senki nem veheti el tőled. A személyes kapcsolatok mellett az üzleti életben is sikerre van kilátás: szerződéskötésre, tanfolyamok elkezdésére, álláshirdetések böngészésére a legjobb időszak következik. 

JELENTŐSEBB FÉNYSZÖGEK

Merkúr/Neptunusz szextil: kedvez a spirituális törekvéseknek, a művészeteknek, az érzések kimondásának. Élénk és szimbólumokkal teli álmok jelentkezhetnek. Hatás: június 9. - június 14.

Vénusz/Jupiter kvadrát: optimizmust kölcsönöz, ám a túlzásokat ajánlatos kerülni, a pénzügyekben is. Költsünk időtálló dolgokra, amelyeknek hasznát vehetjük  - a kacatvásárlásnak nem most van itt az ideje. Szerelmi kérdéseket illetően a párkapcsolatokban, házasságokban viták jelentkezhetnek, kezeljük ezeket jupiteri bölcsességgel. Egyedül élők ne éljék bele magukat semmibe, ha beesik egy randi, maradjanak a szilárd talajon. Hatás: június 10. - június 23. 

Merkúr/Plútó trigon: a fent ecsetelt transzformációban lesz segítségünkre. A Merkúr segít elménk mélyére ásni, meglátni azon eltemetett történeteket, amelyek blokként vannak jelen életünkben, káros hitrendszereket működtetnek bennünk. A belátás az első lépés a gyógyulás felé, induljunk el az úton. Hatás: június 11. - június 14.

A Hold 10-én a Halakban jár, élénk intuíciót hozva. Érintett testrészek: lábfej, talp, nyirokkeringés, funkcionálisan az erjedési-szétesési folyamatok. 11-én 15:19 és 15:21 között, azaz mindössze két percig lesz üresjáratos égi szomszédunk, mielőtt a Kosba lép, friss energiát hozva.

Fényszögek és Oroszlán-Vénusz - 2023.06.04.-05.

Továbbra is tart a Jupiter és a Plútó kvadrátja, amelyről ITT olvashatsz részletesen, valamint a Plútó Holdcsomókkal alkotott kvadrátja, amelyről ITT írtam. 

Nézzük a többi égi történést!

A Halak-Neptunusz trigont kap a Rák-Vénusztól, amely a romantikus kapcsolatoknak és a családi életnek egyaránt kedvez, valamint a művészi ambíciókat is előtérbe helyezi. 

Ugyanakkor a Vénusz 5-ével szembe kerül a Plútóval, amely a romantikázás mellett feltüzelheti az olyan negatív párkapcsolati témákat, mint a gyanakvás, a féltékenység és a manipuláció. Ennek kordában tartása most komoly erőfeszítést igényelhet. Lehet, hogy a kapcsolaton belül lezárul egy szakasz, és elkezdődik egy új. Ezt persze lehet, hogy megelőzi némi feszültség, de - a sokszor alaptalan - félelmeinket ne a másikra vetítsük ki. 

0604.jpg

A Merkúr, amely nemrég lépett ki a retrográdságot követő árnyék-időszakból, segít letisztázni minden olyan témát, amely az anyaghoz, a pénzhez kötődik. Ami a retrográdság ideje alatt - április 21. és május 15. között - zavarosnak és érthetetlennek tűnt, most letisztul és kikristályosodik, vagy éppen átalakul, már csak azért is, mert június 4-e és 10-e között együtt halad az Uránusszal a Bikában. A Merkúr/Uránusz együttállás a zsenialitás egyik fényszöge, így ha a semmiből születnek ötletek, azokat érdemes mihamarabb a fizikai síkra (Bika) lehozni. 

A Vénusz 5-én, délután lép át a Rákból az Oroszlánba, hihetetlen szenvedéllyel felruházva a bolygót. Az Oroszlán-Vénusz egyaránt képviseli a szenvedélyt, a forró éjszakákat és a drámát is - lévén az Oroszlán tűz jel. Felfokozódnak a szexuális ingerek is. 

Pénzügyekben nagylelkűvé tesz minket, főleg a tűz-domináns embereket (Kos, Oroszlán, Nyilas), de ügyeljünk arra, hogy feleslegesen ne költsünk, inkább gondolkodjunk el valamilyen befektetésen - nemcsak a szó klasszikus értelmében. Vásároljunk olyan dolgot a kacatok helyett, amely sokáig hasznunkra lesz.

1246860-blue-galaxy.jpg

Az égboltot megfigyelve a Vénusz ekkor a Rák csillagkép befogadó ágánál jár - itt eldöntheted, mit fogadsz be és mit ignorálsz. A szabad akarat ott van!

Az indiai rendszerben a szaturnuszi jelleggel rendelkező Pushya nevű holdházat érinti a Vénusz jegyváltása - képviseld bátran az álláspontodat, de ne veszítsd el a fejedet. Ha néha úgy érzed, hogy bármi, ami veled történik, igazságtalan, csak láss rá a mögöttes tartalomra, valamint ismerd fel, hogy minden probléma magában hordozza a megoldást is, mind a párkapcsolatban, mind a pénzügyeket illetően.

A HOLD MOZGÁSA

4-én a Nyilasban halad, kulcsszavai: idealizmus, optimizmus, kiáradás, távolba látás. Érintett testrészek: máj, csípő, combok, farrész. Vigyázzunk az alkohollal és ne vigyük túlzásba az evést. 

5-én, 05:23 és 09:31 között üresjáratos a Hold, ekkor belép a Bakba, előtérbe helyezve a komolyságot, a fókuszáltságot, a tervek iránti elköteleződést és a kemény munkát. Érintett testrészek: fogak, bőr, lép, csontok, térd. Nő a teherbírás, könnyebben vesszük az esetleges akadályokat. 

Telihold a Nyilasban - 2023.06.04.

Vasárnap, 05:42-kor lesz Telihold a Nyilas 13. fokán. A Telihold által feltárulnak a lélek legmélyebb zugai, a Nyilas pedig segít abban, hogy túl a részleteken, a teljes képet láthassuk, legyen szó bármilyen témáról, ami minket foglalkoztat, illetve főleg azon horoszkópházadban, ahol a Nyilas 13. foka látható.

587977-computer-backgrounds.jpg

A Telihold trigonja az Oroszlánban járó Marssal hihetetlenül felerősíti az érzelmeket, amelyeknek kimutatásával sem lesz gond - lévén két tüzes jegy érintett. Mindez magával hozza az intutív erők felszínre törését is, tehát sokkal jobban ráérzünk dolgokra, mint valaha, illetve nyugodtan hallgassunk arra, amit az ösztöneink súgnak - tudni fogjuk, hogy merre és hogyan tovább, bármilyen elakadás is legyen az életünkben. 

Ha az égboltot nézzük, a Telihold a Skorpió csillagkép szívénél, az Antares csillag mellett ragyog. Ami a szívben születik meg, az soha nem lehet hazug! Bátran megélheted szíved vágyait, és a csillag marsi/jupiteri jellegének köszönhetően a lehetőségeket, hogy céljaidat elérd, meg is találod.

Mióta álmodozol dolgokról? Mennyit sóvárogtál céljaid után? Itt az ideje, hogy mindent bevetve valóra váltsd álmaidat.

Az indiai rendszerben a Telihold a Jyeshtha nevű holdházat érinti, amely terület igen szoros kapcsolatban áll a titkok megszerzésével. Ezek a titkok nagy segítségedre lesznek, hogy a szellemi és a fizikai világot összekösd, azaz a vágyakat manifesztálhasd. 

süti beállítások módosítása