Asztrotitkok

Fényszögek és retrográd Plútó - 2023.04.29.-05.01.

2023. április 29. - Jurancsik Eszter

Tegnap aktiválódott a Mars és az Uránusz szextilje. A tervezett változások most könnyen és zökkenőmentesen lezajlanak, a motiváció pedig adott ahhoz, hogy új dolgokba kezdjünk. Bátran lépjünk a tettek mezejére! A kapcsolatokra is remek hatást gyakorol ez a kapcsolódás. Kedvez az ismerkedésnek, a barátokkal való közös és tartalmas programoknak. Aktivitás: május 11.

retzzz.jpg

Május első napján, a hajnali órákban találkozik a Nap és a hátráló Merkúr a Bikában, annak 11. fokán. Ezen időintervallumban álmainkon keresztül (is) érkezhetnek válaszok a kérdéseinkre, jelek, szimbólumok formájában. Meglehet, hogy egy visszatérő téma (retrográd Merkúr!) kapcsán érkeznek a felismerések. Figyeljük és jegyezzük fel őket! Ez a hatás reggelig eltart. Személyes szinten az a ház lesz leginkább érintett, ahol a Bika jegy 11. foka látható.

Ugyanezen a napon kezdi meg hátráló mozgását a Plútó, a Vízöntő 0. fokáról egészen a Bak 27. fokáig vándorol vissza, és október 11-én fordul direktbe. 

Ismét egy intenzív belső munka kazdődik, amely kapcsolódik az átalakuláshoz, a gyökeres változásokhoz. Témák: az anyag és a szellemiség konfliktusa. Mélyen magadba nézve feltárhatod ezen konfliktusok gyökerét, noha lehet, hogy olykor-olykor beleszisszensz. Személyes képletedben a Bak és Vízöntő házaid témái kerülnek felszínre leginkább.

0x0_1.jpg

További témák még a kapzsiság, a korrupció, a kegyetlen húzások, az álszentség - ez pedig főként a világ eseményeiben fog legerőteljesebben megmutatkozni. A vallás nevében kiontott vér éppúgy téma lesz, mint a nagyvállalatok kapzsi, kizsigerelő viselkedésének következményei. Munkahelyek elvesztése, ökológiai bűnözés, recesszió, a szegény országok kilátástalanságának fokozódása - csak hogy néhány dolgot említsünk. Nem szeretek vészmadárkodni, de én így látom a dolgokat, és ezen a blogon sosincs mellébeszélés, aki régebb óta követi az írásaimat, tudja. Mivel egy szaturnikus jelbe kerül vissza a Plútó, elkerülhetetlenek a szaturnikus hatások, úgy mint: földrengések (gondoljunk csak a mostani, Görögországban bekövetkezett földrengésre, amit még Egyiptomban is éreztek), az azt követő cunamik, továbbá háborúk, éhínség, recesszió.

Az égbolton a Plútó a Nyilas és a Bak csillagképek átfedésében tartózkodik ekkor. Azaz, meg kell találni a balanszot az égi és a földi dolgok között. Mindennek megvan a maga helye és ideje.

 

 

Fényszögek és retrográd Merkúr - 2023.04.21.-23.

A mai napon kezdett retrográd mozgásba a Merkúr a Bika 15. fokán. A Merkúr, ez a gyorsaságot, kommunikációt, mozgást jelző bolygó egy szilárd, "lassan, de biztosan" elvet követő jegyben kezd hátráló mozgásba, amely egészen május 15-ig tart.

cloud-sky-twilight-times_74190-4017.jpg

A retrográdság a befelé irányuló energia, a magunkba nézés, az önvizsgálat ideje. A Bika az anyag, a kézzelfogható dolgok jegye, így ez a periódus a pénzhez, az anyaghoz való viszonyunk felülvizsgálatát is szükségessé teszi. Milyen a kapcsolatod a pénzzel, az anyagi dolgokkal? Elégedett vagy azzal, ahol most tartasz e témában? A retrográdba forduló Merkúr megadja a lehetőséget az újragondolásra, ami az anyagiakat illeti, kerülendő a kapkodás, a gyors eredmények várása. "Lassan járj, tovább érsz" - ahogy a mondás tartja, különösen érvényes erre az időszakra. Ne siettessünk semmit, nincs értelme, inkább a fent taglalt témák átgondolásának szenteljünk időt. Gyakoroljuk a jógát, vagy csak sétáljunk egy jót minden nap a frissen újjászületett Természetben. 

Az égbolton a merkúri irányváltás a Kos csillagai alatt történik meg; az újragondolás, az új kezdet fizikai síkon is érezhető lesz, amint tisztába kerülünk az anyaghoz való viszonyunkkal. Ahogy visszafelé halad az égbolton, a Merkúr május 8-9-én eléri a Cet csillagait is, azaz a fenti folyamatok elindítanak egy megtisztulás-jellegű dolgot is.

23-án lesz egy Merkúr/Mars szextil. Alapjáraton ez a fényszög felgyorsítja a reflexeket, hatására élessé válik a gondolkodás. A retrográd Merkúr inkább az előbb gondolkodj, utána beszélj-elvet tolja előtérbe, ami csak hasznunkra válhat. Hatás: április 30.

0421.jpg

24-én egy Nap/Szaturnusz szextil is aktiválódik, amely megadja a kitartást és a türelmet is, ez pedig segít minket abban, hogy eredményeket érjünk el. Ezek a kemény munka napjai, de bírni fogjuk. Hatás: május 2.

A Hold 22-én, 05:40 és 12:11 között üresjáratos, ekkor belép az Ikrekbe. Kiemeltebb szerepet kap a kommunikáció, a kapcsolódás. Érzékeny testrészek: tüdő, karok, vállak, funkcionálisan a légzés, a mozgás. A déli órák Plútó-trigonja fokozza a teljesítményt, este a Szaturnusz-kvadrát hatására túlterheltnek érezhetjük magunkat. Pihenjük, ha tehetjük. 

23-án a délutáni órákban a Hold együtt áll a Vénusszal - kedvezve a romantikának, de a pénzügyek rendezésének és a buliknak is.

Fényszögek, Kos-Újhold és Bika-Nap - 2023.04.15.-20.

Eseményekben gazdag hét elé nézünk: a jegyet váltó Nap és egy igen erős Újhold tarkítja az elkövetkező napokat.

14-től aktív a Vénusz/Szaturnusz kvadrát, egészen 21-ig. Fokozódhatnak a feszültségek a párkapcsolatokban, házasságokban. Két változó jelet - Ikrek és Halak - kapcsol össze az aspektus, így a változékonyság is felütheti fejét: egymást válthatják a parázs viták és a szerelmes kibékülések. Ugyanígy pénzügyekben is összeszedettebbnek kell lennünk, ne költsünk felesleges kacatokra, inkább időtálló dolgokat (Szaturnusz!) vásároljunk. A párkapcsolatban jelentkező esetleges gondokat az őszinte kommunikáció (Ikrek) és a másik érzésvilágának megértése (Halak) oldhatja meg.

20-án két fontos égi esemény is történik.

Magyar idő szerint 06:12-kor lesz Újhold és napfogyatkozás a Kos 29. fokán. Magát az eklipszet csak Délkelet-Ázsiából, azon belül is legjobban Indonézia és Pápua Új-Guinea területéről lehet látni, mégis hatalmas energiákat mozgósít. 

ezgif_com-webp-to-jpg_1.jpg

A Kos a Zodiákus első jeleként a kezdeteket testesíti meg, az Újhold úgyszintén, és mivel a Kos tüzes jegy, egy igen dinamikus kezdetre számíthatunk. A hozzá kapcsolódó Plútó-kvadrát rengeteg energiát biztosít, azonban ezt lehet, hogy meg kell zabolázni. Ez a fényszög felkorbácsolja a kedélyeket, könnyen átfordíthat minket agresszióba, fűszerezve az egó harcaival. Lehet, hogy ez könnyebb útnak tűnhet, de maradjunk a földön, és dolgozzunk továbbra is kitartóan. Azonban ez az Újhold alkalmas a rossz szokásoktól való megszabadulásra és a mérgező kapcsolatok felszámolására is. Ha a dekstruktív rombolás helyett az erőszakmentes elengedésre fordítjuk ezt a nyers erőt, csak előnyünk származhat belőle. 

Ha az elmúlt napokban erőtlennek érezted magad, vagy éppen feszültnek és indokolatlanul felpörgöttnek, biztos jelei annak, hogy változtatásokra van szükséged. Ha gyengeséget tapasztaltál, az egészségmegőrzésre-javításra irányuló szokások - legyen az változtatás a táplálkozásodban, testmozgás beiktatása, meditáció - mindennapjaidba illesztése jelentős energiaszint-növekedést és gyógyulást hoznak. Ha nyugtalanság kerített hatalmába, szintén javasolható a meditáció, a jóga és a kreativitást igénylő dolgok gyakorlása. Mindez egy igen intenzív újjászületéshez vezet el minket.

il_fullxfull_4611334821_ghfl.jpg

A Jupiterrel ugyan már egy távolodó együttállásban lesz a Hold megszületése pillanatában, de még így is igen intenzíven érzékelhető lesz. Ez némi optimizmust és lelkesedést csempész az Újhold energiáiba, ám ne essünk át a ló túlsó oldalára: ne bízzuk el magunkat túlságosan és ne próbáljunk senkit meggyőzni vélt vagy valós igazságunkról. Bármennyire is a segítő szándék vezérel, az embereknek meg kell engedni, hogy a saját útjukat járják.

Ha az égboltot nézzük, a jövő felé úszó hal csillagkép felett születik meg az Újhold. Megérthetővé válnak az összefüggések, az, hogy minden és mindenki EGY. Érinti a két halacskát összekötő fonák Alrisha nevű csillagát is, amely egy fajta egységesítő hatással bír. A múlt tanulságainak levonása és megértése után láthatóvá válik a jövő is. Ugyanígy a Mirach csillag is érintett, amely az Androméda csillagképben található. Ez az objektum vénuszi jellegű, így segít mindennek a kellemes oldalát meglátni, oldani a kapcsolati feszültségeket, meglátni a kedvező pénzügyi lehetőségeket. 

Az indiai rendszerben az Asvini nevű holdházban jön létre az Újhold. Ez a terület marsikus jellegű, tehát a fent taglalt dinamika itt is megjelenik, így hatása hihetetlen mértékben megnő. Az Asvini holdház erősen kötődik a gyógyuláshoz, a regenerációs képességhez, érdemes ezt tudatosan használni - a meditáció, agykontroll, természetes gyógymódok, mozgás igen hasznos ilyenkor, különösen a gyulladásos betegségek esetén. 

meditation-nik-helbig.jpg

A világ eseményeire is hatással lesz ez a jelenség természetesen, azon belül is a kollektív karmát érinti leginkább, és a Jupiter jelenléte miatt ez különösen a vallásokban lesz érzékelhető. A 29. fokot a legtöbb asztrológus kritikus foknak, sőt halálos foknak írja le, úgynevezett anaretikus fokként definiálva.

Mielőtt megijednénk, nézzük, mi hozható ki ebből! A Kos 29. foka hozhat olyan változásokat, amelyek a javunkat szolgálják és elősegítik személyes fejlődésünket. Fontossá válik az önfejlesztés, a képességeink kiaknázása. Próbáld ki magad egy olyan dologban, amiben eddig nem! Kiváló alkalom, hogy kilépj a komfortzónádból. Ha ezt megléped, egy régi, káros hitrendszer meghal, Te pedig újult erővel haladhatsz tovább az utadon. 

Szintén 20-án, alig néhány órával az Újhold után, 10:14-kor a Nap a Bikába lép át. A Kos-Újhold hatalmas energiát ad, a Bika-Nap pedig segít ennek gyakorlati alkalmazásában, a képességeink felfedezésében, tehetségünk pénzre váltásában. 

Megvizsgáljuk mindazt, ami a fizikai világban körülvesz minket és a föld stabil elemét a mindennapi életünkbe integrálhatjuk. Töltsünk minél több időt a Természetben, szívjuk be a friss, tavaszi levegőt és értékeljük a mindennapi kisebb örömöket. 

 

Fényszögek és Ikrek-Vénusz - 2023.04.11.-12.

Ma a Vénusz átlépett az Ikrekbe, amely társaságkeresővé, kíváncsivá tehet minket - főként azoknak kedvez, akik egyedül vannak. Ha most keresed a párod, járj el minél többet otthonról, szórakozz, légy nyitott, nem tudhatod, hol találkozol valakivel, akivel lángra lobban a szívetek egymás iránt. Az Ikrek-Vénusz ideje alatt létrejvő kapcsolatokban mindig a változatosságé a főszerep, unatkozni biztosan nem fogtok. Akik párkapcsolatban, házasságban élnek, többet kommunikálnak egymással, de a vitákat érdemes kerülni. 

owm4oa3hxug58mka7hpvfp_2.jpg

Személyes szinten a Vénusz az Ikrekben, a Mérlegben és a Bikában kezdődő házaid témáit összefonhatja. Az indiai rendszer szerint a Vénusz jegyváltása a Krittika nevű, Nap-jellegű holdházat érinti. A Krittika elnevezés pengét jelent, ez is utalás a lehetséges konfliktusokra. Azonban lehetőséget ad a mélyebb önismeretre és arra, hogy hagyományainkat ápoljuk, de az apától származó szellemi örökség kamatoztatására is.

Nap/Jupiter-együttállás is lesz a mai napon, mely egészen április 23-ig aktív. Sikerrel intézhetjük hivatalos ügyeinket, megtalálhatjuk azt a területet, amelyben kiteljesedhetünk. A most elkezdett projektek hosszú távra sikert hoznak, vonatkozzék ez bármilyen életterületünkre. Óva int azonban minket a kapzsiságtól és a túlköltekezéstől.

0411.jpg

A Vénusz és a Plútó trigonja szenvedélyt hoz a kapcsolatokba, megnő a szexuális igény. Ugyanakkor két szellemi jegy -Ikrek és Vízöntő - révén nagy szerephez jutnak a közös tervek is. Ha esetleg közös vállalkozás, vagy bármilyen közös terv van képben, most sikerrel véghez vihető. Pénzügyekben is remek ötletek jöhetnek. Aktivitás: április 16.

A Hold 11-én 12:47 és 19:33 között üresjáratos, ekkor belép a Bakba. Előtérbe kerülnek a célok, a kitartás. Érzékeny testrészek: bőr, fogak, csontok, lép, térd. 12-én hajnalban egy Szaturnusz-szextil szintén a kitartás témáját mutathatja meg álmainkon keresztül, délelőtt egy Mars-szembenállás ingerlékennyé tehet minket. Délután egy Merkúr-trigon remek ötleteket hozhat.

Sebek feltépése és begyógyulása: Telihold a Mérlegben - 2023.04.06.

wp2567198_1.jpg

Április 6-án, a Mérleg 16. fokán lesz Telihold, magyar idő szerint 06:34-kor. Előtérbe kerülnek a külső-belső otthon témái, lelkivilágunk, érzéseink, illetve egy sor más dolog, nézzük őket!

A TELIHOLD FÉNYSZÖGEI

A Hold szemben áll a karmikus sebeket jelző Chironnal, ez a fényszög pedig egy múltban elszenvedett sebet szakíthat fel, amit csak eltemettél, de nem dolgoztál fel. Ez a vérző seb kapcsolódhat szülőhöz, szerencsétlen eseményhez, elutasításhoz, párkapcsolati dolgokhoz egyaránt, illetve azon horoszkópházad témáihoz, ahová a Mérleg jel 16. foka esik.

Az is elképzelhető, hogy olyan emberekkel találkozol, akik hasonló sebesüléseket hordoznak magukban, vagy a barátaid, ismerőseid is ilyen helyzetekbe kerülnek. Érzelmileg kibillenthetőbbé válhatunk, mint egyébként, érvényes ez különösképpen azokra, akiknek horoszkópjában hangsúlyos a Kos és/vagy a Mérleg jegy.

Azonban a gyógyulás lehetőségét is magában hordozza ez az aspektus. Ez esetben a sebesülések kibeszélése a fő feladat, ha az érintettekkel valamiért mégsem tudsz beszélni (már nem élnek vagy nem tartjátok a kapcsolatot), meditációban is megteheted. Aktuálisak a természetes terápiák, a spirituális munka és a jóga is.

0404.jpg

Kvinkunx jön létre a Hold és az Uránusz között, amely fokozhatja az ingerültséget, ugyanakkor meghozhatja a komfortzónából való kilépést is. Megismerhetsz különös, nem mindennapi embereket, akiktől tanulhatsz is. A feszültséget konvertáljuk szellemi energiává; olvassunk, tanuljunk, tanulmányozzuk az asztrológiát vagy más kultúrákat.

Könnyítést hoz a Merkúr és a Mars szextilje, amely segít a tervek átgondolásában, az első lépések megtételében és az elmélet realizálásában. Üzletkötésre, kisebb utazásokra kiváló időszak (a fényszög április 30-ig aktív). A Merkúr és a Szaturnusz szextilje segíti a hosszú távú tervek megvalósulását, mindeközben a Mars és a Szaturnusz trigonja az önfegyelmet is biztosítja. Minden adott tehát ahhoz, hogy a rossz érzéseket átalakítsuk. 

Az égboltot nézve a Telihold a Szűz kalászt tartó karjánál látható - több, korábbi erőfeszítés most hozhat eredményt. Alatta a Serleg és a Holló ragyognak, a Holló elviszi mindazt, ami már nem szolgál minket, a Serlegben pedig új ötletek születnek (anyaméh-szimbólum). Az indiai rendszer szerint a Telihold a Haszta nevű holdházat érinti. Ez a terület a gyakorlatiassággal, a gyógyítással-gyógyulással áll kapcsolatban, illetve a hozzánk hasonló emberekből álló közösségekkel is. A hozzánk hasonló emberekkel remekül segíthetjük most egymást. 

 

 

Fényszögek és Bika-Merkúr - 2023.04.03.-05.

3-án a Bika jegyébe lép a Merkúr. E földies jelben fókuszáltabbak leszünk, az elméleteket könnyebben hozzuk fizikai síkra, ebben a józan ítélőképesség és a gyakorlatiasság lesz segítségünkre.

Szintén e napon a Merkúr és a Plútó között kvadrát jön létre, amely fokozza ezt az energiát. Erőteljesen foglalkoztatnak minket a célok elérése, de hajlamosít a türelmetlenségre is, amelyet kezelni kell. Ha kerülöd a vitákat az érintettekkel, hamarabb célba érsz. Hatás: április 8.

book.jpg

5-én születik egy Merkúr/Szaturnusz szextil, amely nagy segítség a fenti fényszög hatására jelentkező idegesség esetén. Az aspektus energiáit használva megőrizhetjük kitartásunkat és szervezőkészségünket, alkalmas papírmunkákra és üzletkötésre, ám az apróbetűs részeket most is figyelmesen olvassuk el. Hatás: április 10.

A Hold 3-án a Szűzben jár, előtérbe kerül az analitikus gondolkodés, a szelektálás. Érzékeny testrészek: vékonybelek, hasnyálmirigy. Este egy Uránusz-trigon hoz remek ötletket. 4-én reggel egy Vénusz-trigont (szerelmi témák, pénz) és egy Neptunusz-szembenállást (maradjunk az ésszerűségnél) követően, 15:49-kor üresjáratot kezd égi szomszédunk, amely 23:51-kor, az égitest Mérlegbe lépésével ér véget. A kapcsolódás, az emberi kapcsolatok és párkapcsolatok kapnak főszerepet. Érzékeny testrészek: vesék, mellékvesék, vénák, hólyag, derék. 5-én hajnalban egy Plútó-trigon biztosítja a regenerálódást alváskor. Délelőtt egy Mars-kvadrát élessé teheti nyelvünket - tartsuk féken. 

süti beállítások módosítása