Asztrotitkok

Nap és Merkúr a Bakban, Jupiter-Szaturnusz együttállás

2020. december 20. - Jurancsik Eszter

Hétfőn hajnalban a Merkúr átlép a Bakba, a Nap pedig délelőtt követi. 

A Merkúr ebben a szaturnuszi jegyben kicsit komolyabbá teszi a gondolkodást, első körben saját magunk mélyebb megértésére ad lehetőséget. Végiggondolhatjuk, honnan jöttünk és hová tartunk. Amikor a Merkúr a Rákban haladt (május végétől egészen augusztusig), milyen terveket szőttél, merre tekintettél? Ahhoz, amit akkor elterveztél, most megérkezik a lehetőség is, az út, amelyen haladhatsz a cél felé. 

merkurbak.jpeg

A Merkúr belépése a Bakba - 2020.12.21., 00:08

A Bakba lépő Nap a téli napforduló, a pogány hitvilágban Yule (júl) ünnepe. Reggelre a Természet egy éjszakás vajúdás után megszüli a világosságot, a Napot. A Bak-Nap céltudatossága és kitartása segít talpra állni, talpon maradni, hiszen e jegynek -hasonlóképpen a Skorpióhoz- rengeteg a belső tartaléka. Itt az ideje áttekinteni mindazt, amiért ebben az évben dolgoztunk, módosításokat eszközölni, majd előkészíteni egy még egyértelműbb és célzottabb tervet. A legfontosabb viszont, hogy választott céljaid mellett kitarts.

napbak.jpeg

A Nap belépése a Bakba - 2020.12.21., 11:03

A Bakba lépett Nap az Oroszlán-házad eseményeivel tölti fel a Bakban kezdődő házadat, vagyis a Bak-házzal kapcsolatos vágyaid, terveid megvalósításához megkapod a teremtő, kreatív energiákat. A Nap jegyváltásakor az égbolt tetején látható, a Meidum Coelihez közel, ennél világosabban semmi nem mutathatja, hogy azon célok mellett ki kell tartanunk, amelyek mellett elköteleztük magunkat. Menj előre, feljebb és feljebb, ahogyan az igazi bak is teszi. És végül felér a hegycsúcsra, ahonnan büszkén néz szét. 

És itt van a Jupiter/Szaturnusz együttállása a Vízöntőben, amely a délutáni órákban válik egzakttá (erről itt is olvashattok egy kis szösszenetet, bár inkább globális értelemben). Ennek a szövetségnek a legnagyobb ajándéka, hogy egyszerre ad realista és optimista látásmódot, amelyek birtokában a célok felé is határozottabban haladhatunk. Anélkül válhatunk erőssé, hogy merevek lennénk. Ez egy nagyon különleges időszak, és el tudjuk engedni azokat a régi meggyőződéseket, perspektívákat, amelyek már nem szolgálnak minket. Az is megtörténhet, hogy ami eddig elképzelhetetlen volt, azt most új, pozitív megvilágításban láttatja magát. Felfedezzük saját erőnket.

ap1904_692013.jpg

Sok lehetőség adódik, hogy megválogathassuk, mit szeretnénk, és döntéseinket a bölcsesség, saját meggyőződéseink irányítják, nem mások véleménye. Ritka csoda ez, amely csak 800 évente egyszer fordul elő, és szerencsésnek érezthetjük magunkat, amiért megélhetjük és ebből a különleges áldásból részesülünk. Maga a Bak-Nap is az újjászületés egyik jele, hiszen innentől még ha kevésbé feltűnően is, de hosszabbá válnak a nappalok, amely az új kezdetek ígéretének szimbóluma. Az elképzelések (Jupiter) földi szinten is megvalósulnak (Szaturnusz). Mindez a Vízöntőben történik, amely a humanitás, az alternatív megoldások, az indiviidum, az együttműködés és a letisztult jövőképek zodiákusa. Mindenki számára megadatik a lehetőség, hogy miközben saját céljai felé halad, másoknak is segítsen, akinek szüksége van rá, és elfogadja. 

Szaturnusz és Jupiter a Vízöntőben - 2020.12.17., 2020.12.19.

SZATURNUSZ A VÍZÖNTŐBEN - 2020.12.17.

2020. december 17-én, magyar idő szerint 06:04-kor a Szaturnusz 27 évre elhagyja a Bak jegyét, a Vízöntőbe lép és egészen 2023. március 7-ig ott is marad. Ebből már kaphattunk egy kis ízelítőt, amikor is tavasszal, egészen pontosan március 22-én először lépett e jelbe, és nyárig maradt ott. Akkor léptek életbe a koronavírus miatti első korlátozások, és ahogy elhagyta a Vízöntőt, enyhítések jöttek. A tavasz folyamán leckét kaphattunk abból, milyen az, amikor egymás segítségével mennek a dolgok. Hoztak szabályokat, amelyek értelmében generációknak kellett egymáshoz alkalmazkodni, lásd pl. a vásárlási idősáv. A Szaturnusz képviseli ezeket a korlátokat, felügyeli azok betartását, de például az idős embereket is hozzá kötik.

szaturnusz.jpeg

A Szaturnusz jegyváltása - 2020.12.17., 06:04

És hogy mi lesz most? A Vízöntő jelhez kapcsolható a szellemiség, az emberség és az átgondolt jövőkép. E jegyben a Szaturnusz az innovatív társadalmi szerkezet kiépítésére törekszik, de persze ez először robbantani kell a régi ideákat.

Mi történt a régebbi Vízöntő-Szaturnuszoknál?

Utoljára 1991-1994 között tartózkodott e jegyben a Szaturnusz; a Dél-afrikai Köztársaságban felbomlott az apartheid, ám a gazdaság fejlődése az egész világon visszaesett. A korábbi Vízöntő-Szaturnusz idején (1962-1964) az amerikai iskolákban megszűnt a szegregált oktatás, de 1963-ban meggyilkolták Kennedy elnököt. 1929-ben kezdetét vette a nagy világválság, és amikor 1932-től 1935-ig a Szaturnusz ugyancsak a Vízöntőben járt, Franklin D. Roosevelt politikája magával hozta a FDR New Deal-t, amely a társadalombiztosítást, a kormányzati infrastruktúrát és a banki szabályozásokat foglalta magában. Első körben a gazdaság rendbe tétele volt napirenden, majd következtek a szociális kérdések. Ugyanakkor ez idő tájt erősödött fel a fasizmus is.

Személyes szinten azon horoszkópházaidban jelentős előrelépések történnek, amelyek felett a Szaturnusz tranzitál. A két terület valahogy egybefonódik. Pl. ha a IV. házadba esik a Vízöntő 0. foka, de átcsúszik az 5. házadba is, akkor a család, egy esetleges költözés összefonódik a szerelem-vállalkozás-szerencse témáival. 

JUPITER A VÍZÖNTŐBEN - 2020.12.19.

December 19-én, azaz szombaton 14:07-kor a Jupiter is elhagyja a Bak jegyét, belép a Vízöntőbe. Egy időre még a Halak jegyét is érinti, 2021. május 14-e és július 28-a között, amelyről majd később írok. Utoljára 2009. január 5-e és 2010. január 18-a között járt a Vízöntőben a Jupiter. Milyen események történtek Veled ebben az időintervallumban? Körülbelül hasonló dolgok térnek vissza, hasonló események és érzések. 

jupiter.jpeg

A Jupiter jegyváltása, 2020.12.19., 14:07

A Jupiter a kiterjedés, a lehetőségek bolygója, ezért ez az év a látókörünk Vízöntő módjára történő bővítéséről, a jövőkép-tervezésről szól majd, de ugyanígy szerephez jut a barátság, a közösségi szellem és az egyediség megőrzése is. A Vízöntő idealizmusa, aki mindenki számára jobb világot vizionál, megadhatja a lehetőséget egy jobb világ eljövetelére. E bolygóállás jellemzője az, hogy a lázadás hihetetlenül felerősödik, bátrabban merészkedünk új utakra, felmutatva a középső ujjunkat azt mondjuk, hogy mindenki bekaphatja (én majdhogynem szó szerint így csináltam 23 évesen, amikor 2009-ben összejöttem egy sráccal, és aki a szüleimnek egyáltalán nem tetszett. Igaz utána megszerették...:D ). 

A technológia fejlődése ebben az időszakban hihetetlen gyorsasággal fejlődik és nyomul előre, csak győzzük követni - ebben az uránuszi jelben a Jupiter 2009-2010 környékén is kitett magáért, akkor kezdtek el igazán terjedni az okostelefonok, de a régi, macerás dolgok, mint pl. a néhai msn, megszűntek. 

És még valami: ha volt olyan álmod, vágyad, amely valamilyen oknál fogva akkoriban nem vált valóra, most itt a lehetőség, hogy bátrabban előre lépve fizikai síkra hozd ezt. :) 

Személyes horoszkópodban szintén a Vízöntő-területeket kell figyelned, éppúgy mint a Szaturnusznál. Ha például a Vízöntő 0. foka az 5. házban látható, de átcsúszik a 6. házba, akkor a szerelem, vállalkozás témái összekapcsolódnak az egészséggel és a hétköznapi dolgokkal, munkával. 

És mi sül ki a két bolygó együttállásából?

A Jupiter expanzív, a Szaturnusz pedig összehúzó energiát képvisel. A kettő találkozásából hallatlan feszültség születik. December 21-én, pontosan akkor, amikor a Nap is átlép a Bak jelbe, a két nagybolygó szorosan együtt áll. Mindkét bolygó kapcsolódik a tekintély témájához, de teljesen eltérő módon.

121840642-deep-universe-background.jpg

Hogy mi jön ebből? A politika elmozdul a progresszív irányba, maga mögött hagyva a megcsontosodott eszméket. Persze ez nem azonnal megy végbe, de előkészíti azt a világot, ahol eltűnnek a társadalmi különbségek, ahol az álszent maszlag lepattogzik mindenről és mindenkiről. Ahol a szív békét lel. 

Fényszögek - 2020.12.15.

A Kos jegyében járó Chiron irányt vált, elindul előre a jel 4. fokán. Július 11-e óta retrográd mozgást végzett, sokunk élt át veszteséget akár fizikai, akár lelki szinten, és ez mély fájdalmat gyújtott bennünk. Különösen igaz ez akkor, ha a Chiron valamely születési bolygónkkal kapcsolódott kvadráttal, oppozícióval vagy kvinkunx-szal. Vagy éppen régi sebek szakadtak fel és sajogtak, mintha sóval szórták be volna őket. Azonban lehetőségünk volt visszatekinteni a múltba, levonni a tanulságot, most ezen felismerések birtokában haladhatunk tovább az úton. 

A Nyilas-Merkúr trigont alkot a Kos-Marssal. Remek alkalom arra, hogy a felerősödött mentális energiákat kamatoztathassuk. Elintézhetők a függőben maradt dolgok, a feszültség is jobban kezelhető, az ötletek pedig fizikai síkon is működőképessé válnak. Nyugtalanság esetén érdemes este valamilyen testmozgást végezni.

r2.jpeg

A Skorpióban lévő Vénusz szextilje a Bak-Szaturnusszal. Éppúgy, mint a Jupiterrel alkotott szextil, ez is segít a szerelmi, házassági gondok orvoslásában, itt viszont már a stabilitás is megjelenik, lezárva egy fejezetet. Pénzügyeinket is jobban átlátjuk, kedvez a fényszög a nyugalom megteremtésének is.

Szintén e napon a Vénusz belép a Nyilasba. Míg a vizes Skorpióban a mélyebb megértés, az érzelmek elmélyülése volt a fő vonal, a tüzes Nyilas a már megszilárdult kapcsolatoknak friss lendületet ad és a kapcsolódás egy magasabb szintére emeli azokat. Az érzelmi (Vénusz a Mérlegben) és szexuális (Vénusz a Skorpióban) összhang stabillá válását követően a szellemi erők (Nyilas-Vénusz) kerülnek előtérbe. A közös célok, tervek, vágyak tudatosításának ideje ez. 

A Hold reggel a Bakba lép, kitartást és lelki erőt adva. Az égbolton éppen most hagyja el a Tejút peremét, rengeteg felismeréssel gazdagítva minket.

süti beállítások módosítása