Asztrotitkok

Való éned újjászületése: Mars-Jupiter-Szaturnusz-Plútó kvadrát

2020. július 28. - Jurancsik Eszter

Lassan, de biztosan kvadráttal érinti a Kos-Mars a Bakban járó Jupitert, Plútót és Szaturnuszt. Az égbolton vörös bolygószomszédunk a Visszaúszó Hal és a Cet csillagképek átfedésében látható, míg a másik három égitest a Nyilasban, a Pajzs és a Sas alatt. 

A Kos-Mars a vakmerő, bátor típus, míg a kiáradó Jupiter a Bakban megfontoltabb lesz, a Szaturnusz, aki "vendégül látja" őt, átadja neki komolyságát, míg a Plútó előkészíti a sorsfordulatokat. 

A Kos-Mars mindig vállalja önmagát. Nem ámít - sem magát, sem másokat, nem hazudik és nem hord álacrokat. Azt mondja: "ilyen vagyok, ha tetszik, ha nem, akinek nem tetszik, bekaphatja". Ha csak ennyi lenne a lényeg, akkor most véget is érhetne itt a cikk. De van még itt valami.

Mégpedig az, hogy a Mars szokatlanul hosszú ideig, január végéig tartózkodik saját jegyében, hiszen szeptember közepe felé retrográddá válik (erről majd külön cikk lesz). És ez bizony sokmindent elindít. A Mars a szeretet tüze és vére, a tűz világosságot teremtő ereje. Az önmagunk felett aratott győzelem, az ösztönök itt a fény hatására a szellem szintjére emelkednek. Ő a Hadvezér, aki megmutatja, mivel harcolunk, mibe fektetjük a legtöbb energiát.

asttttt.jpg

A Kos a létbetörés, az új kezdetek, a kezdet áldozatának minősége. Gondoljunk csak az "Isten Báránya" kifejezésre! Ismerős...?

E tüzes bolygó a saját jegyében a következőket erősíti fel: maximális tetterő és lelkesedés, rendkívül impulzív megnyilvánulások és gyors reakciók. Dinamika és optimizmus, magabiztos fellépés, erős akarat és érvényesülési vágy. És most, hogy a Mars kvadráttal, azaz tanító jellegű fényszöggel közelíti meg a Jupiter-Plútó-Szaturnusz hármasát, hallatlan feszültség keletkezik. 

A Mars és a Jupiter ilyen jellegű kapcsolódása arra tanít: fanatizálódás helyett a valódi bölcsesség felé törekedjünk.

A Mars-Plútó kvadrát üzenete: a mennyiségi és minőségi átalakulás folyamatban van, fogadjuk ami jön és engedjük, ami megy. Egész életünk gyökeres átalakítása a fő téma. Mindentől megszabadulni, ami már nem fér bele a megváltozott életünkbe. A Mars kapcsolódása a Plútóhoz egyre sürgetőbbé teszi a változtatásokat. Nincs mese, ki kell lépni abból, ami nem működik, ami használhatatlan, ami lehúz, energiát vesz el tőlünk. Legyen ez egy párkapcsolat, baráti kapcsolat, munkahely vagy bármilyen szituáció. A Plútó nem tesz kivételt a korosztályok között, hiszen generációs bolygó, csak éppen mindenkinek más-más életterületen jelöli ki a változtatások szükségességét. 

A Mars-Szaturnusz kvadrátja - amely augusztus 7-ével egzaltálódik - pedig a türelmet és a kitartást szorgalmazza a csípőből tüzelés és hisztériázás helyett. A botrányokozási vágyunkat inkább a sportban vezessük le, ha kell, szerezz be egy boxzsákot és akaszd a nappalid mennyezetére.

Nézzük a csillagképi helyzeteket! A Mars szeptember közepéig eljut majdnem a Cet végéig, de a Halak fonákjánál visszirányba kapcsol és retrográddá válik, egészen november közepéig. Azaz szépen elkezd visszafelé mászni a Vízöntő felé. A Cet kapcsán többször írtam - és asztrozófus kollégáim is, Zentai Anna, Paksi Zoli, Burger Anikó - a bibliai Jónás történetét, aki 3 napot töltött el egy cet gyomrában, de a görög naphérosz Héraklész is kapcsolódik a három naphoz, akivel ennyi ideig vajúdott anyja, Alkméné. A Hold is ennyi idő alatt halad végig a csillagképen, ám a Mars egészen január végéig itt lesz, tehát a háromnapos elvonulás helyett egészen január végéig lehetőségünk lesz az önvizsgálatra, és olybá fog tűnni ez a kicsivel több, mint fél év, mint egy önismereti tanfolyam - és valójában az is lesz. Akadnak majd emlékek, dolgok, amelyek felszínre hozatala közben fájdalmat érzünk, de fájdalom nélkül nincs gyógyulás sem! És itt lép ismét képbe az áldozathozatal fogalma, amelyet a Kos csillagkép szimbolizál, és amelyet január végén, a Cetet elhagyva elér a Mars. Ekkorra a megtisztulás végbemegy, és egy teljesen új, tiszta lapot kapunk, amelyre azt festünk, amit akarunk. A szabad akarat megvan!

img_8261.jpg

A Kos az új kezdet, egy teljesen új életszakasz, amelyet a lezárás előz meg, és amelyben már a valódi önmagunkat kell meglátnunk és vállalnunk ("ilyen vagyok, ha tetszik, ha nem, akinek nem tetszik, bekaphatja"). Miért mások elvárása szerint élnél, amikor lehetsz szabad is? Miért választanád a társadalom véleménye miatti szorongást, ha lehetsz boldog is? A szorongás blokkolja a cselekvést, amit a Kos és a Mars is szimbolizálnak. A fent említett kvadrátoknál felbukkanó problémaköröket is legtöbbször ez okozza. Az álbölcsességekbe kapaszkodás (alacsony szintű Jupiter) , a ragaszkodás olyan dolgokhoz, amelyek már nem szolgálnak minket (Mars/Plútó alacsony szinten megélve), és a frusztráció, amely a belső feszültségekből fakad (Mars és Szaturnusz alacsonyan megélve). A Kos csillagkép Hamal csillaga alatt fog ragyogni a Mars, amikor elhagyja a Cet csillagképet, e csillag pedig a Kos feje. A tiszta gondolkodás, a letisztult energiák olyan lehetőségeket hoznak majd, amelyről korábban álmodni sem mertünk.

December végével a Szaturnusz a Vízöntőbe lép, amelyből kaptunk már egy kis ízelítőt, megmutatta, hogy az indiviidum megőrzése mellett kollektív összefogásra van szükség. Most azonban véglegesen ebbe a jelbe helyezi át a székhelyét egészen 2023 márciusáig. Pár nap különbséggel a Jupiter is követi az Idő Urát. A társadalom szerkezete visszavonhatatlanul átalakul, legalábbis ennek jelei már ekkor látszódni fognak, és a Plútó, amely 2024-ben lép e jegybe, végleg elindítja a reformokat. De ezekről később írok még.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://asztrotitkok.blog.hu/api/trackback/id/tr3816080800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása